23 april 2020

Kun je door gebruik van cosmetica het coronavirus krijgen?

Consumenten vragen zich momenteel af hoe ze zichzelf en hun familie kunnen beschermen tegen infectie door het coronavirus. Er is onder andere onzekerheid over hoe het virus overgedragen wordt.

Het gerenommeerde Duitse Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) heeft daarom de belangrijkste vragen over de overdracht van het virus beantwoord en gepubliceerd. In deze publicatie wordt ook mogelijke besmetting via cosmetica behandeld, hieronder lees je een samenvatting en gebruikstips op basis hiervan.

Met de huidige kennis, lijkt het onwaarschijnlijk dat het virus overgedragen kan worden via cosmetische producten. Er is momenteel bekend dat het virus via druppelinfecties en smeerinfecties overgedragen kan worden. Bij een smeerinfectie worden ziekteverwekkers op bijvoorbeeld de handen overgedragen aan de slijmvliezen van de neus of ogen waar ze tot infectie kunnen leiden. Door de relatief lage stabiliteit van coronavirussen in het milieu, is dit enkel mogelijk in een korte periode nadat het virus op een oppervlak terecht is gekomen.

De kans is klein dat iemand ziek wordt door spullen of oppervlakken aan te raken, de kans wordt nog kleiner door regelmatig de handen te wassen. Daarom raadt de Nederlandse Cosmetica Vereniging  aan om de basisregels van dagelijkse hygiëne te volgen wanneer cosmetica wordt gebruikt.

De volgende tips kun je in je advies aan de consument meegeven:

  • Het regelmatig wassen van de handen met water en zeep beschermt tegen smeerinfecties.
  • Gebruik decoratieve cosmetica zoals mascara, oogschaduw of lippenstift, maar ook “open” producten zoals crème-potten niet samen met andere personen.
  • Pak een pot crème alleen op nadat handen goed gewassen zijn en adviseer om een schone spatel te gebruiken om de crème uit de pot te halen.
  • Gebruik voor vloeibare producten zoals handreinigingsgels en vloeibare zepen pompverpakkingen of verpakkingen met een smalle opening. Deze verpakkingen voorkomen direct contact met het product waardoor het gebruik extra hygiënisch is.
  • Maak alle gebruiksobjecten zoals tandenborstels en make-up sponsen regelmatig schoon met zeep, afwasmiddel of een milde shampoo en laat ze hierna volledig opdrogen. Plaats hierbij niet meerdere tandenborstels samen in hetzelfde bakje en vervang de tandenborstels regelmatig.
  • Wanneer iemand decoratieve cosmetica koopt, laat het product dan voor kleur op een tissue of teststrookje testen, dit voorkomt contact met de huid. Tissues en teststrookjes zijn in de meeste winkels beschikbaar.

Bron: Nederlandse Cosmetica Vereniging

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten