20 februari 2023

Lancering COSMILE Europe databank

Detic en NCV, respectievelijk de Belgisch-Luxemburgse en Nederlandse vertegenwoordigers van de cosmetica- en persoonlijke verzorgingsindustrie, hebben de COSMILE Europe databank gelanceerd. Een grootschalige ingrediëntendatabank die het mogelijk maakt, gemakkelijk informatie over de eigenschappen en oorsprong van cosmetische producten te vinden.

COSMILE Europe is gelanceerd op 16 februari 2023. Het helpt Europese burgers geïnformeerde beslissingen te nemen bij de aankoop van cosmetica. Er zijn enorme hoeveelheden informatie over cosmetica op het internet te vinden en het kan soms moeilijk te achterhalen zijn welke bronnen betrouwbaar zijn. Deze databank biedt één enkel, eenvoudig punt met betrouwbare, gecontroleerde en wetenschappelijk onderbouwde gegevens over cosmetische producten en hun ingrediënten.

De databank is momenteel beschikbaar in 14 talen, waaronder het Nederlands en Frans, en omvat bijna 30.000 ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt. Ze verschaft gedetailleerde informatie over de eigenschappen van de ingrediënten, hun functie, of ze door de mens gemaakt of van natuurlijke oorsprong zijn en in welke soorten producten ze te vinden zijn.

"Dankzij de COSMILE Europe databank hebben consumenten, maar ook dermatologen, schoonheidsspecialisten of andere professionele gebruikers, altijd betrouwbare informatie bij de hand. Een essentiële tool om geïnformeerd te worden over de eigenschappen van cosmetica en hun ingrediënten.” Françoise Van Tiggelen, secretaris-generaal, Detic vzw

COSMILE Europe is een eerste stap naar meer transparantie. Momenteel werken Detic en de NCV samen aan de ontwikkeling van een app, voor de hele Benelux.” Marjolein van Oostrum, operationeel manager, NCV

De informatie over cosmetische ingrediënten in de COSMILE Europe databank kan eenvoudig worden opgezocht op basis van het ingrediënt, groepsstof, producttype of de INCI-naam. INCI ( International Nomenclature Cosmetic Ingredient ) staat voor internationaal erkende benamingen die verplicht op de verpakking of het etiket van alle cosmetica staan en dienen om cosmetische ingrediënten precies te identificeren.

COSMILE Europe is een initiatief van Cosmetics Europe, op basis van gegevens van IKW en Febea, in samenwerking met de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) en Detic, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van producenten en verdelers van cosmetica.

De Benelux-samenwerking smaakt naar meer en zal zich in de toekomst vertalen naar een nieuw project: de uitrol van een smartphone applicatie, op basis van de COSMILE Europe databank. Een app geeft consumenten de mogelijkheid om tijdens het winkelen producten in te scannen en ze meteen zelf te beoordelen op basis van betrouwbare informatie.

Via onderstaande button kom je bij de database terecht.

Bron persbericht: NCV

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten