2 augustus 2017

Mazelenepidemie in Italië leidt tot inentingsplicht

In Italië komt een inentingsplicht van kinderen en tieners onder de zeventien jaar. Dat heeft het Italiaanse parlement besloten vanwege een mazelenepidemie die begin dit jaar uitbrak.

Verplicht


Tot midden juli zijn er 3672 mensen met mazelen besmet. Drie van hen zijn overleden. Als ouders weigeren mee te werken aan inenting van hun kroost, kunnen ze een boete van 500-1000 euro krijgen en mogen hun kinderen niet naar de opvang of de basisschool. De verplichting geldt voor meerdere inentingen, waaronder mazelen, rode hond, waterpokken, bof en kinkhoest. Op dit moment is 87% van de Italianen tegen de ziektes ingeënt, terwijl een inentingsgraad van 95% noodzakelijk is om verspreiding tegen te gaan. Duizenden mensen hebben tegen de verplichte inenting geprotesteerd uit angst voor bijwerkingen.


Aangeraden


In Nederland zijn vaccinaties niet wettelijk verplicht. Wel worden ouders sterk aangeraden om hun kind in te enten. De vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rodehond (BMR) is in Nederland meer dan 95% voor de eerste BMR-vaccinatie en meer dan 90% voor de tweede BMR-vaccinatie. In Frankrijk zijn vaccinaties tegen difterie, tetanus en polio (DTP) al langer verplicht. 

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten