4 februari 2019

Melatonine onvoldoende getest bij kinderen

Melatoninepillen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. Tijdens de uitzending van Radar d.d. 28 januari geeft Dr. Irene Miedema, neuroloog en somnoloog bij het slaapcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, aan het geen goed idee te vinden als ouders hun kinderen zelf melatonine toedienen. Wanneer je melatonine op de verkeerde manier gebruikt, kan het een averechts effect hebben.

Biologische klokstoornis

Melatonine is een hormoon dat het slaapritme regelt. ’s Avonds maakt het lichaam het aan en wordt het signaal afgegeven dat het tijd is om te gaan slapen. Kinderen kunnen een fase doormaken waarin ze slecht slapen of slecht in slaap kunnen komen. Volgens Miedema is het belangrijk dat ouders hun kind laten testen op een biologische klokstoornis: 'In de praktijk zie je dat ouders vaak hun kind maar een pilletje geven omdat ze van een ander gehoord hebben dat het werkt. Maar het werkt alleen bij kinderen die een biologische klokstoornis hebben en dat zijn er niet zo veel. Slechts bij 2 tot 3% van de kinderen komt deze stoornis voor en bij verkeerd gebruik verstoor je zelf het slaapritme van je kind.’

Uit vrije verkoop

Ruud Coolen van Brakel, directeur bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, vindt dat melatonine voor kinderen zelfs uit de vrije verkoop moet worden gehaald. 'Het middel is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen en het is onvoldoende getest bij kinderen.'

Verschillende adviezen

Er zijn veel middelen verkrijgbaar voor kinderen maar de dosering is onduidelijk. Bij een rondgang van Radar bij meerdere drogisterijen blijkt dat we verschillende adviezen krijgen variërend van ‘niet geven aan kinderen’, ‘ga naar de huisarts’ tot ‘1 milligram is prima voor een kind’.

Dr. Miedema is van mening dat melatonine voor kinderen alleen op recept verkrijgbaar zou moeten zijn en dat het onder begeleiding van een arts gebruikt moet worden.

(Bron: Radar; foto: Pexels)

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten