1 december 2020

Mondkapjesplicht

Dinsdag 1 december is de coronawet ingegaan en wordt het ‘dringende advies’ een mondkapje te dragen een plicht. In winkels, musea, gemeentehuizen. Op stations, in parkeergarages, bij het tankstation. In theaters en concertzalen (als je niet op je plek zit) en tijdens rijles en bij de kapper.

Twee maanden geleden besloot het kabinet de discussie voor eens en altijd te beslechten. Veel Nederlanders hadden in de zomervakantie al mondkapjeservaring opgedaan in buurlanden en vonden dat het daar prima werkt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen boven de twaalf jaar. Zowel de neus en mond moeten bedekt zijn, en het moet een mondkapje zijn tegen virussen. Draag je geen mondkapje, of bijvoorbeeld een omhooggetrokken sjaal? Dan riskeer je een boete van 95 euro.

Diverse retailers zeggen hun klanten niet te verplichten een mondkapje te dragen in winkel. Ahold Delhaize (moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Etos) zegt dat het klanten niet de winkel kan uitzetten als zij weigeren een mondkapje te dragen.

Verandert er vanaf dinsdag veel in winkels? 

De woordvoerder van AS Watson, moederbedrijf van onder meer Kruidvat (950 winkels), denkt van niet. Het begrip ‘verplicht’ zal het bedrijf niet bezigen. Op dit moment draagt „tussen de 80 en 90 procent van de klanten” al een masker. „Als we straks klanten zien die het niet dragen, gaan we in gesprek en we stellen ook mondkapjes beschikbaar.

Eus Peters van branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel vergelijkt de rol van de winkelier met die van de conducteur in de trein: "Die kan je wel vragen of je weet dat er een plicht is. Maar als iemand dan geen mondkapje op doet kan hij geen boete uitdelen of hem uit de trein gooien."

De mondkapjesplicht is een regel voor de consument, benadrukt Peters. Een eventuele boete gaat dus ook naar de klant, niet de winkelier. Die hoeft er eigenlijk alleen voor te zorgen dat zijn personeel een mondkapje draagt. Als klanten weigeren, zou een ondernemer kunnen „opschalen” en er een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) bij roepen. De vraag is alleen: wie laat het zover komen?

Bron: nrc.nl
beeld: Isko Vital

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten