14 februari 2017

Nagellak: is het veilig?

Nagellak is een product dat zeer veel wordt gebruikt om de nagels te verfraaien. Op beperkter schaal wordt het gebruikt om broze of splijtende nagels te versterken.

Nagellak bestaat uit verschillende stoffen. Deze stoffen geven nagellak zijn typische kenmerken (makkelijk aan te brengen, sneldrogend, kleur-echt, soepel, niet afbrokkelend en waterbestendig). De belangrijkste ingrediënten van nagellak zijn:

  • hars: zorgt voor het harden van de lak. Ook is hars belangrijk bij het hechten van de lak op de nagel.
  • weekmakers: deze zorgen voor het soepele karakter van de nagellak-film: door de weekmakers brokkelt de laklaag niet makkelijk af.
  • filmer: om een mooie egale laag op de nagel te krijgen wordt een filmvormer gebruikt, zoals nitrocellulose
  • oplosmiddelen: deze zorgen dat de nagellak in het flesje en tijdens het aanbrengen vloeibaar blijft. De oplosmiddelen omvatten meestal alcoholen, acetaten en tolueen. De oplosmiddelen vormen verreweg het grootste deel van de ingrediënten van de nagellak.
  • pigmenten: deze geven de kleur aan de nagellak.


Is het veilig?


Bepaalde ingrediënten van nagellak kunnen gezondheidsproblemen geven. Met name de vluchtige stoffen in de oplosmiddelen kunnen een probleem vormen. Bepaalde ingrediënten (zoals bijvoorbeeld ftalaten) mogen door Europese regelgeving niet meer verwerkt worden in nagellak die in de Europese Unie wordt verkocht.

Harsen, vooral die op basis van formaldehyde, kunnen contactallergisch eczeem veroorzaken. Om deze reden wordt formaldehydehars steeds vaker vervangen door polyesterharsen. Vanwege de gezondheidsrisico's van de oplosmiddelen die vrijkomen bij het drogen van de nagellak is het aan te bevelen het nagellakken uit te voeren in een goed geventileerde ruimte. Ook het verwijderen van de nagellak met nagellakremover (die meestal aceton bevatten) kan het beste in een goed geventileerde ruimte plaatsvinden.


Nagellak op waterbasis


In verband met de zorgen omtrent de veiligheid van ingrediënten van traditionele nagellakken wordt gezocht naar veiliger alternatieven. Zo worden inmiddels nagellakken op waterbasis aangeboden waarin alternatieven voor de vluchtige oplosmiddelen zijn verwerkt. Een nadeel van deze nieuwe generatie nagellakken is wel dat het droogproces van de nagellak langer duurt.

Bron: Huidinfo.nl

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten