14 november 2022

Nederlander scheidt nauwelijks badkamerafval

Als het gaat om het scheiden van afval is Nederland ‘goed opgevoed’. Tenminste, dit geldt vooral voor het afval in de keuken. 66 procent van de Nederlanders scheidt hun keukenafval keurig elke dag. Slechts 15 procent doet dit als het gaat om het badkamerafval.

Uit een rondvraag* van Kruidvat onder 500 Nederlanders blijkt de prullenbak in de badkamer een vergaarbak van allerlei soorten afval: van lege shampooflessen, wattenstaafjes en gebruikte make-upartikelen tot deodorantflessen, scheermesjes en maandverband.

In bijna elk huishouden wordt restafval en GFT gescheiden. In de badkamer nemen we nauwelijks de moeite om afval te scheiden. Zo erkent 85 procent van de Nederlanders het badkamerafval niet te scheiden; slechts 15 procent maakt gebruik van speciale prullenbakjes en/of afvalzakken in de badkamer.
Soms is er verwarring of verpakkingen nu bij het restafval of plastic afval horen. Vooral verpakkingen met een aluminium binnenverpakking - zoals tandpastatubes - weet lang niet iedereen dat deze bij het PMD horen. Ook al zijn er weliswaar gemeenten waar deze bij het restafval kunnen worden weggegooid.

Gebrek aan kennis

Uit het onderzoek** van Kruidvat blijkt dat consumenten behoefte lijken te hebben aan meer mogelijkheden om ook producten die zij in de badkamer gebruiken, goed te scheiden”, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. “Dat mensen in de keuken wel aan afvalscheiding doen en minder in de badkamer kan te maken hebben met een gebrek aan kennis. Zo laat GFT-afval zich eenvoudiger van karton of plastic onderscheiden dan verschillende badkamerproducten. Een aanwijzing op de verpakking van hoe de verpakking te recyclen kan helpen.”

Kwestie van gewoon doen

Veel consumenten willen duurzamer leven, maar weten niet altijd waar ze moeten beginnen”, zegt Leendert van Bergeijk, MVO manager bij A.S. Watson Health & Beauty Benelux, het moederbedrijf van Kruidvat. “Bij Kruidvat laten we zien dat duurzamere keuzes niet altijd groot, ingewikkeld of duur hoeven te zijn. Zo verduurzamen we bijvoorbeeld de verpakkingen van onze eigenmerkproducten steeds meer. Neem onze vitaminepotjes, die worden inmiddels van dunner plastic gemaakt. Ook maken we steeds meer gebruik van duurzaam gecertificeerde RSPO palmolie. Het is gewoon een kwestie van doen, dat geldt ook voor het scheiden van afval, dat doet Nederland al goed in de keuken. Ons onderzoek laat zien dat er echter nog een wereld te winnen valt als het gaat om het maken van de juiste, duurzamere keuze in de badkamer.


Bron: A.S. Watson


Onderzoeksverantwoording
*Rondvraag uitgevoerd onder 500 Nederlanders van 18 tot en met 65 jaar door Factsnapp.
**Onderzoek verricht onder 19.000 Nederlanders van 18 tot en met 65 jaar onder het Kruidvat panel. Dit panel bestaat uit Nederlanders die zich aangemeld hebben om de wekelijkse nieuwsbrief van Kruidvat te ontvangen.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten