29 september 2022

Nieuwe tarieven en eisen voor examinering 2023

Stichting Pharmacon heeft de nieuwe tarieven voor examinering in 2023 bepaald. Voor de nieuwe tarieven is een gedeeltelijke inflatiecorrectie toegepast. Aangezien de inflatie momenteel extreem hoog is, heeft Pharmacon ervoor gekozen niet de volledige inflatie door te berekenen.

Voor boekingen die gedaan worden in het kalenderjaar 2022– ook als de datum waarop het examen wordt gedaan ná 1 januari 2023 is - gelden nog de tarieven van 2022.

Tarieven 2023

Wordt het examen na 1 januari 2023 geboekt, dan gelden de nieuwe tarieven. In 2023 kost een examen € 129,20. Het examen Adviseren Compleet kost in 2023 € 222,30 en een mondeling examen € 194,45. De bijdrage voor de versies 2 en 3 van de Proefexamens bedraagt in 2023 € 11,60. De prijzen zijn inclusief BTW. De kosten voor inzage, € 28,50, wijzigen niet. 

Je vindt het overzicht van alle tarieven HIER.

Animaties in examinering

Om een beter beeld te krijgen van het inzicht en de vaardigheden van examenkandidaten, heeft Pharmacon voor de proefexamens en reguliere examens animaties laten ontwikkelen. In deze animaties worden veelvoorkomende winkelsituaties gebruikt. De animaties (beeld- en geluidsfragmenten) zijn sinds deze maand terug te zien in de proefexamens. Vanaf oktober worden de animaties ook opgenomen in de reguliere examens, bijvoorbeeld bij één casus in de examens van Adviseren 1 en Adviseren 2 en bij twee casussen in het examen Adviseren Compleet.

Groot voordeel is dat een animatie de examenkandidaten helpt om de vragen beter te begrijpen. Het komt namelijk geregeld voor dat kandidaten de examenvragen en antwoorden niet goed lezen. Zij weten wel het juiste antwoord maar omdat ze niet goed lezen, kruisen ze toch het verkeerde antwoord aan. Leesvaardigheid is geen eindterm of exameneis, vandaar dat Pharmacon ervoor kiest om animaties te gebruiken.

Exameneisen

Naast de nieuwe tarieven heeft Pharmacon ook de exameneisen voor 2023 gepubliceerd. De exameneisen zijn via deze link in te zien en te downloaden.

Bron: Stichting Pharmacon

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten