5 oktober 2021

Nieuwe voorlichtingscampagne verantwoord geneesmiddelgebruik

De fabrikant GSK Consumer Healthcare lanceert een nieuwe campagne Kies voor Verantwoord Gebruik, een voorlichtingscampagne die is ontwikkeld om kennis over zelfzorg te vergroten en daarmee gezondheid in het algemeen te stimuleren.

Uit consumentenonderzoek van GSK, uitgevoerd door United Minds, blijkt onder 2.016 Nederlanders¹ die receptvrije geneesmiddelen gebruiken, dat zelfzorggeneesmiddelen het meest worden gebruikt tegen hoofdpijn, voor een verkoudheid of griep, pijn in ledematen en gewrichten of nek of rugpijn.

Voor dagelijkse gezondheidsklachten laten Nederlanders zich met betrekking tot geneesmiddelen zonder doktersrecept in eerste instantie leiden door de bijsluiter (53,5%) gevolgd door eigen, eerdere ervaring met het geneesmiddel (42,3%). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat jongeren (18-34 jaar) minder vaak bijsluiters en houdbaarheidsdatum controleren dan ouderen (55+). Ook het weggooien van geneesmiddelen blijkt meer aandacht nodig te hebben: maar liefst 42,6% van de Nederlanders gooit zelfzorggeneesmiddelen namelijk verkeerd weg in plaats van deze in te leveren, en wederom spant de jonge gebruiker hier de kroon (61,8%).

Maarten Reijalt, General Manager GSK Nederland stelt: “Simpel gezegd is de campagne Kies voor Verantwoord Gebruik ontwikkeld om consumenten op een eenvoudige manier te helpen om betrouwbare informatie te krijgen over geneesmiddelgebruik zonder recept. Steeds meer mensen maken gebruik van zelfzorggeneesmiddelen, maar uit onderzoek blijkt dat lang niet iedereen weet hoe je dit soort alledaagse medicatie moet gebruiken, doseren, bewaren of inleveren. We geloven dat we met de juiste kennis samen verantwoord met zelfzorg kunnen omgaan.”

De campagnewebsite - kiesvoorverantwoordgebruik.nl – speelt in op dit gebrek aan kennis en geeft heldere en praktische adviezen en informatie over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen, over de dosering, legt uit hoe je medicatie veilig bewaard en hoe je overgebleven geneesmiddelen op een duurzame manier weggooit. De website richt zich op zowel consumenten als zorgverleners. Voor apothekers en artsen biedt de website ondersteuning voor hun gesprekken met patiënten over dit onderwerp.

• 42,6% van de Nederlanders gooit zelfzorggeneesmiddelen verkeerd weg en hoe jonger de gebruiker, hoe groter die kans is¹
• Ruim 40% van de Nederlanders tussen de 18-34 jaar controleert de houdbaarheidsdatum van pillen niet¹
• De overgrote meerderheid van de Nederlanders (60,4%) gebruikt geneesmiddelen zonder recept het vaakst om hoofdpijn te behandelen¹

Bron:
¹Verantwoord gebruik van zelfzorggeneesmiddelen in Nederland, in opdracht van GSK.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten