18 maart 2021

Nieuwe waarschuwingen voor sint-janskruid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor voedingssupplementen en thee met sint-janskruid, die schadelijke gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.

Internist-oncoloog Ron Mathijssen, die in de uitzending van Radar in 2018 aan het woord kwam, bevestigt dat het kruid de effectiviteit van de anticonceptiepil kan beïnvloeden. Sint-Janskruid wordt als supplement genomen voor depressieve klachten en om beter te kunnen slapen.

Het RIVM maakt na eigen onderzoek bekend dat kruidenpreparaten met sint-janskruid in combinatie met geneesmiddelen worden afgeraden. Hoeveel mensen het gebruiken is onbekend.

'Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties', stelt het gezondheidsinstituut. De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan volgens de onderzoekers juist worden versterkt.

Werkzaamheid anticonceptiepil

Volgens internist-oncoloog Ron Mathijssen kan sint-Janskruid de werkzaamheid van de anticonceptiepil doen verminderen. 'Dat komt omdat de concentraties van de anticonceptiepil in het lichaam door sint-janskruid kunnen verlagen, met als gevolg dat de pil minder effectief wordt.' Dat heeft te maken met de invloed op het enzym CYP3A4 in je lever, dat geneesmiddelen en andere lichaamsvreemde stoffen omzet.

'Zo zijn er voorbeelden bekend van vrouwen die ongewenst zwanger zijn geworden tijdens het gebruik van sint-janskruid, ondanks het gebruik van anticonceptie', duidt Mathijssen. Volgens het RIVM is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind.

Klachten zonder medicijnen

Het gebruik van sint-janskruid kan ook zonder geneesmiddelen schadelijk zijn. 'Zo kan de huid verbranden als mensen na het gebruik van het kruid in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten zoals duizeligheid, diarree en angst optreden', aldus het RIVM.

Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is volgens het instituut niet bekend.

Bron: https://radar.avrotros.nl/

Afbeelding van _Alicja_ via Pixabay

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten