20 oktober 2020

Noodzaak van regelmatig handen wassen

Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen COVID-19. Het virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus.

In een studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal, staat dat COVID-19 negen uur op de mensenhuid overleeft. Een griepvirus overleeft 1,8 uur. De onderzoekers stellen: 'De overlevingsduur van negen uur van SARS-CoV-2 op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld'.

Binnen 15 seconden uitgeschakeld met ethanol

Zij onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen, die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt. Ethanol zit in handgels. Des te langer het nieuwe coronavirus op de huid in leven blijft, des te groter de kans op verspreiding, aldus de onderzoekers. 'Handhygiƫne kan dat risico verminderen', zeggen de wetenschappers.

De studie onderschrijft het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het regelmatig en zorgvuldig wassen van de handen.

Bron: Dokters van Morgen

Afbeelding van Luisella Planeta Leoni via Pixabay


Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten