2 juli 2018

Oude zonnebrandcrème, werkt dat nog wel?

Het is vaak een gewoonte: de zonnebrandcrème die afgelopen zomer niet op is gegaan bewaar je vaak nog voor het jaar erop. Het programma Radar vroeg aan 596 pollrespondenten of zij nog oude zonnebrandcrème gebruikten en de meerderheid van de pollrespondenten antwoordde daar ja op. 9 procent van de pollrespondenten geeft aan ieder jaar nieuwe zonnebrand te kopen.

Volgens dermatoloog en melanoomexpert Nicole Kukutsch, verbonden aan het Huidkanker Centrum van het Leidsch Universitair Medisch Centrum, is het prima om alles op te maken - maar doe dat dan direct. Als je overhoudt, dan heb je eigenlijk niet genoeg gesmeerd. Maar hoe zit het met de werking van zonnebrand die je nog over hebt van vorig jaar, of misschien wel langer geleden?

Houdbaarheid van cosmetica

De houdbaarheid van zonnebrand staat, zoals bij alle cosmeticaproducten, op de verpakking vermeldt. Doorgaans is een zonnebrandcrème na opening nog 12 maanden goed. Dat staat aangegeven via het symbool van een geopend potje, met daarin een cijfer en de letter 'M'. Die 'M' staat voor maanden, het cijfer voor het aantal maanden dat het product na opening houdbaar is.

Oude zonnebrand neemt af in factor

Houdbaar betekent in dit geval dat het product de oorspronkelijke functie heeft. Een zonnebrandcrème met factor 30 waar de aanduiding 12M op staat, geeft tot 12 maanden na opening dus nog steeds deze bescherming. Wacht je langer, dan is deze garantie er niet meer. Iets speling zit daar wel in volgens Kukutsch: “de indicatie geeft natuurlijk de minimale houdbaarheid aan. Ook maakt het uit hoe je de zonnebrandcrème hebt bewaard: als dat in de auto is, met grote temperatuurschommelingen, dan is dat niet bevorderlijk voor de crème. Het advies luidt om het thuis op kamertemperatuur te bewaren”.

Hoeveel minder goed oude zonnebrandcrème je beschermt, daar zijn geen harde cijfers van. Maar Kukutsch kan het niet vaak genoeg benadrukken: “bijna niemand smeert genoeg, en vooral daar gaat het fout. Want als je te dun smeert, geeft een crème met factor 30 ook geen voldoende bescherming. Je kunt je oude zonnebrand dus best opmaken, maar smeer zoveel dat je daadwerkelijk bescherming eruit haalt, en je snel nieuwe zonnebrand kunt kopen. Die je vervolgens ook in één zomer helemaal opmaakt”.

Bron: Radar Avrotros

Photo by rawpixel on Unsplash

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten