“Grote hoeveelheden paracetamol kunnen vervuild zijn met het kankerverwekkende PCA”; dat was het bericht waarmee de krant NRC en het tv-programma Zembla donderdag jl. naar buiten kwamen. Krijg je ongeruste klanten in de winkel? Dan kun je ze geruststellen: de hoeveelheden PCA zitten ver onder de toegestane limiet en consumenten kunnen het zelfzorggeneesmiddel veilig blijven gebruiken, stelt het CBG.
PCA (4-chloor-aniline) kan een bijproduct zijn bij de productie van paracetamol. Het zat in drie partijen uit 2019 van een Chinese producent, waarmee bedrijven over de hele wereld paracetamoltabletten maken.
De hoeveelheid PCA zit echter ruim onder de toegestane limiet, volgens het CBG* en de EMA*, ook bij levenslange inname van de maximale dosis.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA* hanteert een strengere norm. Al bij één tablet per dag zou je dan boven de norm zitten. Want voor voedsel gelden nou eenmaal strengere normen. Medicijnen heb je nodig tegen ziekte en daarvan is een maximale dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Dat is voor voedsel niet het geval. Daarom zijn de normen voor voedsel strenger.
* CBG: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Nederlandse toelatingsautoriteit voor geneesmiddelen
EMA: European Medicines Agency, de Europese toelatingsautoriteit voor geneesmiddelen
EFSA: European Food Safety Agency, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid
Mogelijk zijn er ongeruste consumenten. Zij willen bijvoorbeeld weten in welke paracetamol wel of geen PCA zit. Het CBG heeft deze gegevens niet beschikbaar. Verschillende merken paracetamol hebben namelijk meerdere grondstofleveranciers. Het is vooralsnog niet bekend welke leverancier gebruikt is voor de paracetamolmerken die nu in de handel zijn.
Consumenten kunnen paracetamol veilig blijven gebruiken adviseert het CBG. Overstappen op ibuprofen of een andere NSAID’s is niet voor iedereen een geschikte keuze. Paracetamol blijft dan ook bij pijn de eerste keuze.
Het CBG reageert: “Waarom is er een verschil in limieten voor PCA tussen voedsel en medicijnen? Medicijnen gebruik je niet zomaar, maar bij een klacht of ziekte. Daarom is voor een geneesmiddel een hogere limiet toegestaan dan voor voedingsmiddelen: de voordelen wegen op tegen de nadelen. Daarnaast is er bij voedingsmiddelen geen maximaal toegestane hoeveelheid die je mag gebruiken, zoals bij medicijnen. Via je voedsel kun je dus veel meer binnenkrijgen dan bij een geneesmiddel.”
Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten