20 januari 2020

Positieve gezondheid

Gezond zijn en voelen liggen dicht bij elkaar maar zijn niet hetzelfde. Het zijn belangrijke thema’s voor zowel de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV ) als het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Dit bleek uit de interviews met de voorzitters Monica van Ee (NCV) en Ed van de Weerd (CBD) tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie, die plaats vond op 8 januari jl.

Zowel de drogisterijen en cosmetica-industrie spelen hier - en zouden hier wellicht nog meer - op in kunnen spelen door innovaties en productdifferentiaties.

Luisteren naar klant

Mensen die bewegen, vers eten en het leven als zinvol ervaren zijn gezonder en gelukkiger. Er moet dan ook meer aandacht komen voor positieve gezondheid, stelde gastspreker Machteld Huber (arts en onderzoeker). “We spreken weliswaar van gezondheidszorg, maar in feite is het ziekzorg. Dat moet veranderen. We moeten veel meer luisteren naar wat de consument of patiënt nu echt bezighoudt. Gezondheid is veel breder dan alleen de lichamelijke kant. Het gaat ook over je grenzen kennen, lekker in je vel zitten. Voor mensen die zorg nodig hebben zijn andere dingen belangrijk dan wat de zorg- of hulpverlener in eerste instantie kan inschatten.”

Positieve gezondheid leidt uiteindelijk tot minder behandelen van patiënten in de eerste lijn en in ziekenhuizen en tot lagere zorgkosten. De beweging van Huber wordt in binnen- en buitenland omarmd door huisartsen, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen, sociale teams, en GGD’en. Meer dan de helft van de gemeentes draagt inmiddels de gedachte uit.

Volgens Huber is echter niet iedereen in staat zelf regie te voeren over de gezondheid. “Die mensen hebben hulp nodig. Drogisten kunnen een rol spelen zodat mensen veerkrachtiger en betekenisvol kunnen leven.”

De drogist is immers de adviseur op het gebied van gezondheid en welbevinden.

Unieke positie drogist

Voorzitter Ed van de Weerd van het CBD benadrukte de unieke positie van de drogist. “De drogist is de toegankelijke, professionele en persoonlijke adviseur. Wij nemen onze verantwoordelijkheid door verantwoorde zorg te geven, investeren in kwaliteit en hebben veel aandacht voor medicatieveiligheid. Dan is het teleurstellend dat andere aanbieders de grenzen opzoeken van verantwoorde zorg en daarvoor ook de ruimte krijgen. De drogist is de partner voor de klant, maar ook voor zorgverleners als huisarts, apotheker en overheid als het gaat om het geven van persoonlijk advies over zelfzorg. Daarmee halen drogisten druk weg bij de eerstelijns zorg en kunnen zo een bijdrage leveren aan het toegankelijk houden van de zorg en het verlagen van de kosten.”

Wel moet het percentage gecertificeerde drogisten omhoog. De Weerd: “Nu is zo’n 85 procent gecertificeerd. Iedere drogist moet gecertificeerd zijn.”

Uitgave ‘Zeker in de zon’

NCV-voorzitter Monica van Ee blikte tevreden terug op het afgelopen jaar en was met name trots op de uitgave ‘Zeker in de Zon’, waarmee op een positieve manier is gewezen op het belang van verstandig zonnen. Ook is er met deze uitgave aandacht getrokken én geschonken aan de brede en waardevolle rol van cosmetica in ons dagelijks leven voor hygiëne, schoonheid, verzorging, én zelfvertrouwen. De NCV zal zich daar ook in 2020 mee bezig blijven houden. Er zal een debat georganiseerd worden met stakeholders om het 70-jarig bestaan te vieren. Belangrijke thema’s verder zijn duurzaamheid, digitalisering en verpakkingen.

Branche

De gezamenlijke nieuwjaarsreceptie is een traditie alwaar handel en industrie elkaar ontmoeten aan het begin van het nieuwe jaar. De bijeenkomst op woensdag 8 januari 2020 in Restaurant Groot Kievitsdal in Baarn werd bijgewoond door ruim 130 belangstellenden.

Bronnen: NCV, CBD

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten