12 april 2021

Ramadan en medicatiegebruik

De jaarlijkse moslim vastenperiode is dit jaar van 13 april t/m 12 mei. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. Zo’n verandering van het dagelijks ritme kan een behoorlijke impact hebben op het lichaam. Met name bij risicopatiënten zoals diabetici.

De ramadan is de vastenmaand op de islamitische kalender. Een maand lang onder andere niet eten en niet drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is een religieuze verplichting, een tijd van zelfreflectie waarbij ook wordt stilgestaan bij de arme medemens. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Er wordt gebeden, familie bezocht en er worden veel zoete lekkernijen gegeten. Moslims zijn vanaf de puberteit verplicht om mee te doen aan het vasten. Maar er zijn uitzonderingen. Iemand moet geestelijk gezond zijn en fysiek in staat zijn om te vasten. Dit betekent dat onder andere (chronisch) zieken worden vrijgesteld van de ramadan. Er is dan een mogelijkheid om op een andere manier aan de religieuze verplichting te voldoen. Ze mogen het vasten op een later moment inhalen of een gift doen aan de armen. Meedoen aan de ramadan geeft een saamhorigheidsgevoel. Veel moslims kiezen er daarom voor om toch mee te doen aan deze traditie. Overdag medicatie innemen is dan geen optie, dit zou het vasten doorbreken.

Chronisch zieken en medicatie

Wanneer iemand langdurig/levenslang medicijnen nodig heeft, is iemand chronisch ziek. Sommige medicatie hebben een eenmaal daagse toediening waardoor patiënten weinig hinder ondervinden van het vasten. Maar andere patiënten, zoals bijvoorbeeld hartpatiënten, kunnen wel last krijgen van een veranderd eetpatroon. Doordat er in korte tijd grote maaltijden worden genuttigd, moet het hart een grotere inspanning leveren. Dit kan leiden tot pijn
op de borst of een verslechterde pompfunctie van het hart. 

Wanneer (chronisch) zieke patiënten er voor kiezen om mee te doen aan de ramadan, zullen zij wellicht zelf besluiten om de medicatie anders in te nemen dan voorgeschreven. Zo kan het voorkomen dat meerdere doses tegelijkertijd worden ingenomen. Of er worden één of meerdere doses overgeslagen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid: medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden, er kunnen (meer) bijwerkingen optreden zoals maagklachten door het innemen op een nuchtere maag of er ontstaan risico’s door het niet innemen van de medicatie.

Attendeer je klant erop dat de apothekersassistent waardevolle informatie kan verstrekken aan deze doelgroep. Zij zoeken samen met de patiënt naar een passende oplossing zodat medicijngebruik geen problemen oplevert tijdens het vasten.

Bron: ua.nl

Foto door Naim Benjelloun via Pexels

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten