14 december 2018

Recept: koffie-karameltaart

Biologisch koken met een klein budget: koffie-karameltaart

Vegan, gluten- en lactosevrij

Voor 8 personen

€ 1,04 p.p.

Dit heb je nodig: springvorm 20 cm; bakpapier

Voor de bodem: 100 gram havervlokken; 50 gram walnoten raw; 160 gram rozijnen; 1 à 2 eetlepels kokosolie, gesmolten; 2 eetlepels cacao raw

Voor de karamel: 200 gram Medjoul-dadels, ontpit; 75 ml koude, sterke koffie

Voor de topping: 400 gram kokosroom, zet 24 uur van tevoren in de koelkast, niet schudden! cacaonibs of raw chocoladesnippers, van 72 procent cacao

Zo maak je het:

  • Mix in een blender de ingrediënten voor de bodem tot een kruimelig deeg. Druk het deeg in de vorm en maak een klein opstaand randje. Zet in de koelkast.
  • Mix de ontpitte dadels met de koffie in de blender tot een gladde karamel en zet apart.
  • Klop de dikke bovenkant van de kokosmelk tot een lobbige room.
  • Maak de taart pas verder af als je ‘m serveert! Schep de karamel op de taartbodem en serveer met de opgeklopte room en cacaonibs.

Tip: vervang de koffie in de karamel door 75 ml water en twee eetlepels smeuïge notenpasta voor een andere smaak.

Weetje

Cacao is gemaakt van de cacaoboon. Cacao zit vol gezonde stofjes, waaronder antioxidanten die je beschermen tegen vrije radicalen en magnesium dat je energiestofwisseling bevordert. De beste soort is rauwe, onbewerkte cacao zonder toevoegingen, heerlijk om te verwerken in desserts of in een smoothie.

Recept: Sandra Frey
Bron: www.livegreenmagazine.nl