5 september 2017

Rookvrij opgroeien

In elke fase van het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Een kind dat opgroeit in een huis waar één of beide ouders roken, krijgt via de tabaksrook duizenden verschillende chemicaliën en meer dan zeventig kankerverwekkende stoffen binnen die ongezond zijn voor iedereen die ze inademt, dus ook voor meerokers. Maar bovendien krijgt het kind daarmee een slecht voorbeeld en raakt het eerder in de verleiding om zelf te gaan roken. Regelmatig zien we om ons heen wat dan de gevolgen kunnen zijn.

Kinderen

Kinderen zijn kwetsbaarder voor meeroken dan volwassenen, omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Het lichaam en de longen van kinderen die meeroken, ontwikkelen zich minder goed dan bij niet-meerokende kinderen. Kinderen die vaak meeroken, gaan vaak ook zelf roken. Want helaas raken er in Nederland nog iedere week kinderen verslaafd aan roken. Roken veroorzaakt ziekten als kanker, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, staar en blindheid, om maar eens wat te noemen. Ook van meeroken kunnen kinderen ernstig ziek worden.

Ongezond

Er is steeds meer bekend over hoe ongezond meeroken eigenlijk is. Verreweg de meeste Nederlanders roken dan ook niet meer in huis en proberen kinderen uit de rook te houden. In 2014 zei nog 11 procent van de ouders dat er wel eens thuis in het bijzijn van hun kind werd gerookt. 21 procent van de jongeren van 13 tot 18 jaar zit vaker in de rook.¹ De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds zijn een campagne gestart voor ‘een rookvrije generatie’.

Doel campagne

Het doel van de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ is om mensen die vanaf 2017 een kind krijgen de kans te geven om hun kind volledig rookvrij op te laten groeien. De kinderen die in 2017 worden geboren, hebben in de meeste gevallen al een rookvrije zwangerschap doorlopen. Maar in sommige groepen rookt nog 22 procent door tijdens de zwangerschap. Dit moet verminderen. Huisartsen en verloskundigen kunnen daarin een belangrijke rol spelen door goede begeleiding te geven bij het stoppen met roken en het rookvrij laten opgroeien van een pasgeborene.² www.rookvrijegeneratie.nl

Stoppen met roken

Er is een grotere kans van slagen om te stoppen met roken wanneer de stoppoging goed wordt voorbereid. Er wordt ongeveer twee weken tijd gerekend voor zo’n voorbereiding. De volgende tips kun je aan een klant meegeven, zodat hij toe kan werken naar een stoppoging:

  • Bedenk waarom je wilt stoppen met roken. Deze redenen vormen een houvast op een moeilijk moment.
  • Probeer in één keer te stoppen. Uit onderzoek blijkt dat dat beter lukt dan langzaam minderen.
  • Je kunt alvast minder gaan roken, als je het een eng idee vindt om van de ene op de andere dag te stoppen.
  • Berg alvast alle asbakken op één na op. Gooi ook alle aanstekers op één na weg. Wanneer je gestopt bent, doe dan ook de laatste asbak en aansteker weg.
  • Rookt je partner of een vriend(in)? Stel voor om samen te stoppen!
  • Denk vooraf na over moeilijke situaties die je tegen kunt komen. Wat zou je kunnen helpen op zo’n moment?

Lees het volledige artikel in Lijfblad nummer 6-2017!

¹ Bron: Stichting Trimbos-Instituut, www.rokeninfo.nl

² Bron: www.rookvrijegeneratie.nl

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten