11 september 2017

Streng anti-rookbeleid heeft positief effect op gezondheid kinderen

Het positieve effect van een streng anti-rookbeleid is volgens onderzoekers groter dan eerder werd gedacht. Uit een onderzoek van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh, dat afgelopen week gepubliceerd werd in The Lancet, bleek onder andere dat het aantal kinderen dat met een ernstige luchtweginfectie in het ziekenhuis opgenomen werd, daalde met haast 20 procent.

Verlaagd aantal ongeboren baby’s en minder kinderen met zware astma


Niet alleen het aantal kinderen met ernstige luchtweginfecties is afgenomen, ook daalt het aantal vroeggeboren baby’s met bijna 4 procent en het aantal kinderen met zware astma-aanvallen met 10 procent, zo laten de wetenschappers weten. En dat allemaal dankzij het rookverbod in de horeca en op de werkvloer.

Onderzoek Erasmus MC & Universiteit van Edinburgh


In het onderzoek van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh werden 41 studies uit Europa, Noord-Amerika en China geanalyseerd. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van eerder geschreven artikelen over het rookbeleid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het effect op kinderen.

In totaal bekeken de wetenschappers 57 miljoen geboorten en 2,7 miljoen ziekenhuisopnames. Focus daarbij was of de gezondheid van kinderen verbeterde nadat de overheid anti-rook maatregelen had doorgevoerd, zoals rookvrije plekken of accijnsverhogingen. De onderzoekers hielden hierbij rekening met andere factoren die de gezondheid van een kind kunnen beïnvloeden, zoals de afkomst of de leeftijd van de moeder.

Veel gezondheidswinst in Nederland mogelijk


Jasper Been, onderzoeker en kinderarts aan het Erasmus MC, maakte deel uit van het onderzoek en vertelt: "Onze studie toont aan dat het rookvrijbeleid wereldwijd effect heeft en dat een goede aanpak veel leed bespaart. Ook in Nederland worden jaarlijks rond de 8.000 kinderen opgenomen met ernstige luchtweginfecties zoals een longontsteking of bronchitis. Hoewel de Nederlandse wetgeving minder streng is dan in veel andere landen, is dus ook hier veel gezondheidswinst mogelijk. Het is belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is versneld worden ingevoerd, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijns op tabak."

 
Bron: NU.nl

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten