12 juli 2022

Tandartsbezoek nog steeds laag

Vijftien procent van de kinderen tussen de vier en zeventien jaar oud komt niet bij de tandarts. Bij peuters is dit zelfs 60 procent. In 2020 is dit aandeel nog verder omhoog gegaan naar bijna een op de vijf kinderen (18%). Als kinderen niet naar de tandarts gaan blijven gaatjes onopgemerkt.

Naast pijn en ontsteking zouden onbehandelde gaatjes bij kinderen kunnen leiden tot het verliezen van melktanden. Voor kinderen die gezondheidsproblemen hebben, zijn er nog meer risico’s. Als bacteriën uit de mond van deze kinderen in de bloedbaan terecht komen kan dat ervoor zorgen dat zij chronisch ziek worden. Mondgezondheid bij kinderen heeft dus invloed op de gezondheid in de jeugd, maar ook later in het leven.

Minder tandartsbezoek door corona

In 2020 liep het aantal tandartsbezoeken onder kinderen terug. Dit blijkt uit onderzoek van Vektis, in opdracht van Pharos. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met de corona-lockdown. Tandartsen mochten in deze tijd alleen spoedgevallen behandelen. Daarnaast waren ook na de lockdown veel mensen bang om besmet te raken, waardoor zij zelf niet naar de tandarts gingen. Tien procent van deze ‘tandartsmijders’ gaf aan dat dit ook voor hun kinderen geldt.

Bron: Pharos.nl; fotocredit: ArthurHidden - freepik.com

Mondverzorging special

Raadpleeg onderstaande mondverzorging special voor een goed advies aan jouw klant!

Mondspecial

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten