29 juni 2020

Test handgels door AD

Op 24 juni 2020 verscheen er een publicatie in het Algemeen Dagblad over handgels. Info-Care geeft een reactie.

Nawoord Info-Care 

Hoe actueel het onderwerp ‘Handgels’ is, blijkt uit de publicatie van het AD op 24 juni 2020. Het AD heeft 21 handgels laten testen en de resultaten lieten zien dan het percentage alcohol in de verschillende handgels enorm kan verschillen. Aan de conclusies van het AD valt voor de aandachtige lezer weinig af te dingen. Het AD stelt op basis van de bevindingen dat een aantal handgels niet aan de norm voldoet, dat wil zeggen onvoldoende alcohol bevat en niet desinfecterend is. De norm is 70% alcohol.

Die 70% is gebaseerd op de zgn. WHO formule met minimaal 70% (maar niet meer dan 90%) alcohol waarvan de geaccepteerde opvatting is dat de gel zal desinfecteren en daarmee ook effectief zal zijn tegen het coronavirus. Daaruit mag echter niet de omgekeerde conclusie worden getrokken dat producten met minder dan 70% alcohol niet geschikt zouden zijn bij het tegengaan van het coronavirus.

Niet alleen in Nederland (RIVM) maar ook in andere landen wordt het gebruik van de handgels aangeraden als er geen andere zeep voorhanden is.

Het AD heeft gelijk dat producten die claimen desinfecterend te zijn dat of middels testen moeten kunnen bewijzen of minimaal 70% alcohol moeten bevatten.

Afbeelding van zukunftssicherer via Pixabay 

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten