14 juni 2020

Tips tegen spierpijn

In editie 3 lees je in het artikel op pagina's 26 en 27 over advies bij spier- en gewrichtspijn. Spierpijn ontstaat meestal door een verkeerde belasting of overbelasting van de spieren. Spieren die nauwelijks of niet gebruikt worden, zijn extra gevoelig voor spierpijn. Veel voorkomende spierpijnklachten zijn: rugpijn, nekpijn en pijn aan de schouders.

Een van de tips die je onder andere in het artikel leest is: bij spierpijn, blijf rustig bewegen. Maar ook de volgende adviezen worden gegeven om spierpijn te voorkomen of te beperken. Voornamelijk sporters krijgen deze opgelegd:

• Voor het sporten een goede warming-up. Daardoor worden de spieren beter doorbloed.

• Na het sporten: de spieren voorzichtig rekken. Vóór het sporten kun je beter niet rekken; voor krachtsinspanning heb je juist korte spieren nodig. Ook massage helpt om de spierpijn te verminderen.

• Na een intensieve sportprestatie helpt het om de spieren 10 tot 20 minuten in een koud bad te houden of te koelen met een icepack. Dat helpt afvalstoffen af te voeren en beperkt mogelijke zwelling.

• Op de dag na een sportieve prestatie kun je het beste niet stil gaan zitten, maar blijven bewegen, maar niet te intensief.

• Een warm bad of een warme lamp bevordert de bloedtoevoer naar de spieren en kan helpen om afvalstoffen af te voeren. Aanbevolen wordt om dit pas een etmaal na een intensieve prestatie toe te passen.

(Bron: Runnersworld)

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten