8 augustus 2017

Verband tussen eiwit-inname en hogere BMI bij kinderen

Kinderen die in hun jeugd meer eiwitten eten, en met name meer dierlijke eiwitten, zouden later gemiddeld zwaarder worden dan kinderen die minder eiwitten eten.

Dat vonden onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die bij 3564 Nederlandse kinderen van één tot tien jaar het eetpatroon onderzochten met vragenlijsten. Vervolgens berekenden zij welke hoeveelheden voedingsstoffen de kinderen binnenkregen: eiwitten, koolhydraten, suikers en vet. Ook werd bij de deelnemers regelmatig de lengte, het gewicht en het vetpercentage gemeten. Volgens de wetenschappers was er een verband tussen de eiwitinname en het gewicht, de lengte en de Body Mass Index (BMI).

Andere factoren

Bij het onderzoek werd rekening gehouden met allerlei andere factoren die invloed kunnen hebben op de lengte en het gewicht, zoals de leeftijd van de moeder, opleidingsniveau, etniciteit en het totale aantal calorieën dat op een dag werd ingenomen. Daarnaast hielden de onderzoekers rekening met of het kind borstvoeding had gekregen als baby en hoeveel beweging het kind kreeg.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten