23 maart 2020

Verschillen Corona, griep, verkoudheid en hooikoorts

Wie in deze tijd luchtwegklachten heeft als een hoestje, niezen of keelpijn, maakt zich al gauw zorgen. “Heb ik Corona?” Gelukkig gaat het vaak om griep, verkoudheid of hooikoorts. Wat zijn de verschillen?

Pollenkalender

Hooikoorts. Mensen met hooikoorts herkennen hun klachten meestal wel: kriebel aan de neus, jeukende ogen, niesbuien, loopneus… Meestal is er geen sprake van hoesten en zeker niet van koorts. Via de pollenkalender kunnen hooikoortspatiënten zien wanneer iets in bloei staat.

Pollenkalender
Covid 19

Corona. Bij besmetting met het coronavirus is er vaak wel sprake van koorts (boven 38 graden) en meer van hoesten dan van niezen. Bij kortademigheid is alertheid geboden en is het verstandig de dokter te bellen (niet erheen gaan!). Kortademigheid kan in ernstige gevallen bij coronabesmetting voorkomen en komt niet voor bij een van deze andere luchtwegaandoeningen.

Corona Griep

Griep. Bij griep (besmetting met een influenzavirus) lijken de symptomen eigenlijk het meest op die van corona: koorts, niezen, hoesten, keelpijn… Alleen kortademigheid komt bij griep eigenlijk zelden voor.

Verkoudheid

Verkoudheid. Bij verkoudheid (besmetting met een verkoudheidsvirus) staan de neusklachten op de voorgrond, net als bij hooikoorts.

Keelpijn is een symptoom dat bij al deze aandoeningen kan voorkomen.

BIJ TWIJFEL: LAAT DE KLANT CONTACT OP NEMEN MET DE HUISARTS

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten