16 februari 2022

Vervallen mondkapjesplicht

Binnenkort mag vrijwel overal het mondkapje af en voorzien drogisterijen dat de vraag instort. Volgens directeur Jos Jongstra van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) hadden ze daar rekening mee gehouden. Ze hadden alleen niet gedacht dat de mondkapjesplicht zo snel al grotendeels vervalt.

Tegen NU.nl zegt Jongstra: "Wij dachten dat de mondkapjesplicht in stappen afgeschaft zou worden en nog wel zou blijven op drukke plekken. "Maar hier passen we ons ook wel weer op aan, er zullen geen bedrijven aan failliet gaan."
Jongstra brengt eind september vorig jaar in herinnering. "Op 29 september werd alles vrijgegeven en even later waren we terug bij af." Drogisterijen zullen dan ook niet alle mondkapjes in de container gooien.

Restvraag

"We verwachten ook wel dat er een restvraag blijft. Voor in het openbaar vervoer en van mensen die het prettig vinden er een te dragen in een drukke omgeving of voor op reis in het buitenland waar ze nog wel verplicht zijn", aldus Jongstra. De drogisterijen zijn inmiddels wel gewend zich aan te passen aan de nieuwe richtlijnen.

Aanpassen

Nog niet zo lang geleden werd het advies van het dragen van een niet-medisch mondkapje naar een type II-mondmasker aangepast. "We staan midden in de maatschappij en passen ons aan aan de vraag. Als de consument ineens rode tandpasta wil, dan zorgen we dat dat er is. Hetzelfde geldt voor mondkapjes."

Volgens Jongstra liep de omzet van mondkapjes al weer terug: "Zodra begon te lekken dat er versoepeld zou worden." Zelftests zullen voorlopig nog in de schappen blijven, volgens Jongstra: "Dat is wel omarmd door de consument. Even testen voordat je naar je oma van 85 gaat. En dat is ook het OMT-advies."

Bron: NU.nl

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten