3 november 2020

Voorlichtingscampagne Bloedserieus

De voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies-klachten (HMB) nadrukkelijk op naar de huisarts te gaan. HMB is een van de meest voorkomende problemen in de gynaecologie.

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken¹. In Nederland gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar¹.

HMB is een medische aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts. Er is lang niet altijd een oorzaak aan te wijzen en ook de symptomen verschillen. Ook bestaan er nog veel misverstanden over hevig menstrueel bloedverlies. Dit blijkt onder meer uit onlineonderzoek².

75% Weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is.
60% Denkt dat hevige menstruaties er nu eenmaal bij horen.
27% Weet niet hoe de huisarts hierbij zou kunnen helpen.

Belemmering

Uit onlineonderzoek van Radboudumc³ blijkt dat een derde van de vrouwen door hun menstruatie wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de ondervraagde vrouwen zegt 54% last te hebben van een hevige menstruatie en ondervindt 38% zoveel klachten dat de agenda er op moet worden aangepast. Slechts 48,6% is daarover open tegen familie of vrienden.

De campagne Bloedserieus zet hevig menstrueel bloedverlies op de agenda door vrouwen aan te moedigen hun verhaal te delen. Met elkaar én met de arts.

HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan. Het is belangrijk te weten wélke oplossingen dat zijn, zodat je goed bent voorbereid op een gesprek met de arts.

Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra online spreekuren en webinars om voorlichting te gegeven over HMB en de behandelopties die er zijn.  De agenda vind je hier

Bronnen

Tekst: https://www.hevigbloedverlies.nl/bloedserieus

¹ Shapley M, Jordan K, Croft PR. An epidemiological survey of symptoms of menstrual loss in the community. The British Journal of General Practice: the journal of the Royal College of General Practitioners, 2004;54(502):359-363.

² Heavy Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux.

³ Schoep ME, Adang, EMM, Maas JWM, et al; Productivity loss due to menstruation-related symptoms: a nationwide cross-sectional survey among 32,748 women, BMJ Open (2019). doi: 10.1136/bmjopen-2018-026186.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten