1 december 2022

Vraag naar antischurftmiddelen groot

De vraag naar antischurftmiddelen houdt in drogisterijen aan en ook bij huisartsen melden zich regelmatig patiënten met schurft, met name in de grote studentensteden. Schurft (medische benaming: scabiës) is een aandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De schurftmijt graaft zich in de bovenste laag van de opperhuid waar het volwassen vrouwtje eieren legt.

Door intensief huid-op-huidcontact met iemand die schurft heeft, kun je schurft krijgen. Ook door het dragen van de kleding van een ander of door te slapen op lakens of kussensloop die niet verschoond zijn, kun je schurft krijgen. Schurftmijten verspreiden zich gemakkelijk en snel. De schurftmijt graaft zich in de bovenste laag van de opperhuid waar het volwassen vrouwtje eieren legt. De eitjes komen uit in 3 a 4 dagen en ontwikkelen zich in 1 a 2 weken tot een volwassen mijt. Na 4 a 6 weken ontwikkelt er een allergische reactie op de aanwezigheid van mijteiwitten en ontlasting in het schurfthol, wat hevige jeuk en huiduitslag veroorzaakt.

Symptomen

Schurft geeft veel jeuk. De jeuk kan over het hele lichaam voorkomen en geeft vooral last als het warm is en ’s nachts. Het kan zoveel jeuk geven dat je ’s nachts niet meer kunt slapen. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten. Soms zijn de gangetjes die de mijt in de huid heeft gegraven als rode streepjes zichtbaar.

Bestrijding en advies

Adviseer Loxazol crème met de werkzame stof Permethrine om schurft te bestrijden. Dit is een zelfzorggeneesmiddel met UAD-status. De crème moet voor het slapen gaan worden aangebracht over het gehele lichaam en moet 8 tot 10 uur intrekken. De volgende ochtend moet de crème worden afgedoucht. Na 14 dagen de behandeling herhalen.

Voorkom herbesmetting en laat personen in de directe omgeving van degene die schurft heeft of waarmee deze persoon huid-op-huid contact heeft gehad, zich gelijktijdig behandelen. Ook als zij nog geen klachten hebben. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het namelijk 2 tot 6 weken voordat verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting treedt de jeuk al na een paar dagen op. Een eenmalige behandeling is voor personen in de directe omgeving voldoende. Let op: bij kinderen onder de 18 jaar is het advies eerst de huisarts te raadplegen.

Resistentie?

RIVM geeft aan dat niet is aangetoond dat er een schurftmijtmutatie is die minder gevoelig is voor medicijnen. De GGD’s en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie laten hier ook onderzoek naar doen. De verwachting is dat schurft net als hoofdluis en voetschimmel niet meer uit Nederland verdwijnt.

Bekijk de informatiefilm van het RIVM: https://www.rivm.nl/scabies

Bron: Centraal Bureau Drogisterijbedrijven

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten