28 februari 2022

Vraag naar jodiumpillen stijgt

Sinds zondag 27 februari jl is de verkoop van jodiumtabletten flink gestegen, zegt directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) Jos Jongstra tegen het AD. Drogisterijen zijn volgens hem „verrast” door de plotselinge vraag.

Na het bevel van de Russische president Vladimir Poetin aan zijn leger om nucleaire „afschrikkingsmiddelen” op scherp te zetten is de vraag naar kaliumjodide verhoogt. Het innemen van kaliumjodide, de werkzame stof in jodiumtabletten, kan de kans op schildklierkanker bij een kernramp verkleinen. Hoeveel extra jodium er precies wordt verkocht en waar de vraag het hoogst is weet Jongstra nu nog niet. „Maar ik hoor uit verschillende hoeken, van hoofdkantoren en winkels, dat er ineens veel vraag naar is.” 

Zeer beperkt

Kruidvat en Trekpleister hebben al „zeker een jaar” geen jodiumtabletten meer in het assortiment, laat een woordvoerster van die bedrijven weten. „Gewoon omdat er bijna niets van werd verkocht.” Gewoonlijk worden kaliumjodidetabletten verstrekt aan mensen die binnen een bepaalde afstand van een kerncentrale wonen. Drogisten helpen daarbij, maar verder zijn de voorraden jodiumtabletten in winkels zeer beperkt. Per winkel liggen enkele potjes en ook bij distributiecentra zijn de voorraden klein.

Het CBD heeft het ministerie van Volksgezondheid om advies gevraagd over wat te doen. Jongstra: "Raadt het ministerie iedereen aan om jodium in huis te halen? Dan moeten we mogelijk meer inslaan. We zijn in afwachting van een advies.”

Advies Rijksoverheid

Volgens Rijksoverheid is bij een kernongeval het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Alleen als een wolk met te veel radioactief jodium in de buurt komt. Dan kan de overheid mensen in een bepaald gebied adviseren jodiumtabletten te slikken. Ook kan de overheid besluiten andere maatregelen te treffen, zoals schuilen of evacueren.

Algemeen geldt: hoe verder weg van de kernreactor, hoe kleiner de kans dat er aan te veel radioactieve stoffen wordt blootgesteld. Het is mogelijk dat bij een kernongeval in België of Duitsland er geen maatregelen in Nederland nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat de wind de andere kant op staat. Of omdat er niet zo veel radioactieve stoffen zijn vrijgekomen.

Bronnen: AD.nl en Rijksoverheid.nl
Beeld: daniloalvesd by Unsplash

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten