6 december 2022

Welke supplementen slikken we in Nederland?

Onderzoek van Holland & Barrett geeft inzicht in supplementengebruik

Maar liefst 71% van de Nederlandse supplementengebruikers slikt vitamine D, ashwagandha is het supplement waarvan we het meeste effect ervaren en 51% van de 35- tot 44-jarige supplementengebruikers doet dat om meer energie te hebben: dat zijn enkele inzichten die Holland & Barrett verzamelende uit een onderzoek bij 1247 klanten.

De grootste health retailer van Europa maakte de belangrijkste resultaten inzichtelijk via een interessante infographic.

De hiernaast afgebeelde infographic over supplementengebruik is mogelijk gemaakt door Holland & Barrett.Wat zijn de populairste supplementen in Nederland?

Van de supplementengebruikers in Nederland gebruikt volgens het onderzoek van Holland & Barrett maar liefst 71% een vitamine D-supplement. Daarmee is de ‘zonnevitamine’ net iets populairder dan een magnesium-supplement. Dat mineraal werd het afgelopen jaar door 66% van de Nederlandse supplementengebruikers geslikt. Vitamine C (54%), multivitamine (47%) en vitamine B12 (40%) maken de top vijf compleet.

Waarom gebruiken we in Nederland supplementen?

Het valt op dat 56% van de supplementengebruikers dat doet om gezondheidsproblemen te voorkomen. De overgrote meerderheid neemt dus supplementen ter preventie. Weerstand ondersteunen (53%), algemene gezondheid (52%), spieren en gewrichten (43%), meer energie (37%) en tekorten aanvullen (34%) zijn de belangrijkste doelstellingen voor het nemen van supplementen.

Verder is het opvallend dat de doelstelling ‘meer energie’ vooral belangrijk is binnen de leeftijdscategorie 35-44 jaar (51%) en dat de doelstelling ‘spieren & gewrichten’ vooral bij 65-plussers (53%) een aandachtspunt is.

Ashwagandha: het supplement waarvan we het meeste effect ervaren

Maar liefst 89% van de supplementengebruikers in Nederland ervaart een beetje (52%) tot veel effect (37%). De helft van de gebruikers van een ashwagandha-supplement ervaart effect, op de voet gevolgd door kurkuma (49%). Collageen (44%) maakt de top drie van supplementen met het meeste effect compleet.

Volgens de experts van Holland & Barrett is geen toeval dat kruiden als ashwagandha en kurkuma bovenaan de lijst staan. “Want deze supplementen krijg je namelijk niet - of minder makkelijk - via de voeding binnen”, klink het bij de onderzoekers van Holland & Barrett. “Van vitaminen of minarelen zoals vitamine D of magnesium zal je pas een effect ervaren als je effectief een tekort hebt.”

Niet-supplementengebruikers weten niet wat ze moeten nemen

De onderzoekers van Holland & Barrett sluiten af met een opvallende conclusie over deelnemers aan het onderzoek die het voorbije jaar geen supplementen slikten. “Van zij die geen supplementen gebruiken, gaf bijna de helft (48%) aan dat dit komt omdat ze niet weten wat ze moeten nemen. Opvallend is dat 59% van hen het gebruik van supplementen wel zou overwegen als ze precies weten wat ze moeten nemen en in welke dosering.”

---

*Dit onderzoek werd via de nieuwsbrief uitgestuurd naar de klanten van Holland & Barrett. Deelnemers aan het onderzoek konden een Holland & Barrett Expert supplementenpakket winnen na het invullen van een korte enquête met vijf vragen over hun supplementengebruik. 1247 unieke respondenten vulden de enquête in, waarvan er 100 geen supplementen gebruikten en aangepaste vragen voorgeschoteld kregen. Voor sommige vragen waren meerdere antwoorden mogelijk, waardoor de som van alle percentages bij die antwoorden hoger ligt dan 100%.
**Het populairste supplement per doel werd gekozen aan de hand van een significante uplift in gebruik van dit supplement bij respondenten met het gecorreleerde doel.

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten