4 februari 2020

Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag, op dinsdag 4 februari, vraagt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) aandacht voor vroege opsporing van kanker, toegang tot kankerbehandelingen, de nazorg én voor preventie van kanker.

In januari meldden verschillende media dat de overlevingskansen van kanker zijn verbeterd. Volgens het WKOF moet er ook veel aandacht komen voor de preventiekant. 'Het aantal mensen dat kanker krijgt neemt toe, en als we puur kijken naar de behandelkant dan is de vraag: hoeveel kunnen we nog doen?', vertelt Germund Daal, woordvoerder van het WKOF.

Aantal mensen met kanker neemt toe

Vorig jaar hebben 118.500 Nederlanders de diagnose kanker kregen. Dat blijken er 2.000 meer te zijn dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), zo meldt het KWF een dag voor Wereldkankerdag.

Belangrijke rol bij preventie: voeding en leefstijl

De WKOF vindt dat er meer aandacht moet komen voor preventie. 'We moeten kijken hoe we de toestroom van nieuwe patiënten kunnen beperken. En daarbij spelen factoren als voeding en leefstijl een belangrijke rol', vertelt Daal.

Het WKOF heeft richtlijnen opgesteld voor kankerpreventie. Volgens woordvoerder Daal blijkt uit onderzoek dat veertig procent van de kankergevallen voorkomen kan worden. 'Er zijn geen garanties tegen kanker, maar gezond eten en leven verkleinen je kans op kanker', aldus het fonds op de website.

Risicofactoren voor kanker

Roken is een belangrijke risicofactor, en ook - die is misschien minder bekend - overgewicht.

Gezond eten is dus van belang, aldus WKOF. Daal: 'Beperk het eten van te veel vlees, drink zo min mogelijk alcohol, en zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt.' Daarnaast is voldoende beweging erg belangrijk. In het geval van huidkanker geldt: bescherm jezelf in de zon en voorkom zonverbranding.

Volgens Daal is het ook belangrijk aandacht te hebben voor leefstijl na de diagnose kanker. 'In Nederland zijn er nu 600 duizend mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld in de afgelopen tien jaar. Wat wij merken, en waar ook zorgprofessionals mee te maken krijgen, is dat deze mensen veel behoefte hebben aan informatie over wat ze zelf kunnen doen. Wat kan helpen om je fitter te voelen? En om te voorkomen dat je weer ziek wordt?'

Over Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag, dinsdag 4 februari, wordt wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Het thema is 'Kanker zet je wereld op z’n kop'. Ruim 220 organisaties, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, bundelen de krachten. Ze organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd.

Bron: Zorg.nu

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten