28 mei 2019

Zonnebrandcrèmes: feiten op een rij

Het wordt aankomend weekeinde mooi weer! Wellicht merk je het al en heb je al veel klanten over de vloer gehad die een zonnebrandcrème kwamen kopen. We zetten wat feiten over zonnebrandcrèmes voor je op een rij.

Werken alle merken zonnebrandcrèmes hetzelfde?

Nee. Het verschil zit hem vooral in het type straling waartegen crèmes beschermen. Sommige beschermen alleen tegen UvA-straling en minder tegen uvB. Het beste is een merk te adviseren die beschermt tegen UvA- én uvB-straling.

Een duurder merk is beter?

Nee, duur is niet per se goed en goedkoop niet per se slecht. Adviseer minimaal een hoge factor zoals factor 30.

Wat houdt de factor in? 

De factor zegt iets over het percentage straling dat de huid nog bereikt na het insmeren. Factor 30 betekent dat je huid nog blootgesteld is aan een dertigste straling. Voor factor 20 betekent het een twintigste. De factor heeft daarmee invloed op de tijd die je door kunt brengen in de zon zonder te verbranden.

Moet je dik smeren voor een goede bescherming? 

Ja. Uit onderzoeken blijkt dat mensen over het algemeen te zuinig zijn bij het insmeren. Hierdoor krijg je een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Twee milligram per vierkante centimeter huid volstaat.

Na opening gaat de beschermingsfactor van zonnebrandcrème achteruit. 

Klopt, de beschermingsfactor daalt. Onder andere door blootstelling aan warmte. Zonnebrandcrème kun je dan ook beter bewaren op een koele, donkere plek (bijvoorbeeld de koelbox) dan vol in de zon.

CONCLUSIE

Adviseer je klanten om te smeren, smeren en nog eens smeren. Blootstelling aan de zon is gevaarlijk. Je kunt daardoor een vorm van huidkanker ontwikkelen. Vooral bij kinderen is smeren heel belangrijk. Verbranding als kind vergroot de kans op melanomen op latere leeftijd.

Bron: nu.nl

Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten