30 juli 2020

Zonnebril dragen

Met de zonnige dagen in het vooruitzicht is het niet alleen belangrijk om je huid goed te beschermen. Het is ook belangrijk om je ogen goed te beschermen.

Het belang van een zonnebril dragen wordt nogal eens onderschat, volgens Carel Hoyng, hoogleraar Oogheelkunde aan het Radboudumc. “Door elke vorm van licht worden je ogen belast, en hoe hoger de belasting, hoe sneller ze beschadigd kunnen raken.” Zeker als de zon fel is, zoals in de zomer, worden je ogen enorm belast. “De beschadiging ontstaat door ultraviolette straling van de zon. Een zonnebril filtert die straling waardoor de ogen minder belast worden.”

UV-straling

Bij meer blootstelling aan uv-straling kan er bijvoorbeeld staar ontstaan. Dit is een aandoening waarbij de ooglens troebel wordt, omdat eiwitten in de lens samenklonteren. Gevolgen zijn wazig zicht en minder goed kleuren kunnen zien. Carel Hoyng: “Staar is bijna niet te voorkomen, maar er zijn wel manieren om het minder snel te ontwikkelen. Een zonnebril dragen is er één van.”

Mensen uit Nepal ontwikkelen op relatief jonge leeftijd staar, gemiddeld rond hun veertigste. “Dat komt doordat Nepalezen hoog in de bergen wonen, waardoor ze bloot staan aan veel uv-straling. Ook dragen Nepalezen meestal geen zonnebril.”, legt Carel uit. Het devies is dus: draag een zonnebril ter bescherming van je ogen, vooral als de zon op z’n felst is, tussen 12 en 3 uur ’s middags. En vergeet daarbij ook kinderen niet. Ook op jonge leeftijd is het van groot belang de ogen te beschermen.

Feit of fabel?

Een dure zonnebril is beter dan een goedkope

Het maakt daarbij volgens Carel Hoyng niet uit of je een goedkope of dure zonnebril draagt. “Dat een dure zonnebril beter beschermt is een fabeltje. Vrijwel alle zonnebrillen die in Nederland te koop zijn hebben een goed uv-filter.” Dus veel geld uitgeven aan een duur exemplaar? “Dat hoeft niet, de prijs zit hem dan vooral in het montuur. Maar de glazen beschermen even goed. En een duurdere bril zal misschien lekkerder zitten, wat dan wel weer goed is, want dan zet je hem sneller op.” 

Heldere glazen functioneren beter dan hele donkere waar je nauwelijks doorheen kan kijken.

Bron: Radboudumc
Foto door Caio via Pexels


Lijfblad is uitsluitend voor drogisterijmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten